Aanpak onder de grond
Gemiddeld gaan riolen zestig jaar mee. De riolen die worden vervangen zijn grotendeels in de jaren ‘50 en '60 van de vorige eeuw aangelegd. Uit rioolinspecties blijkt dat deze nodig aan vervanging toe zijn. Ook komt er een ander soort riool.
Gemengd en gescheiden
Er ligt nu een gemengd riool. Dit riool voert het vuile afvalwater van de woningen samen met het schonere regenwater uit de putten in één buis af naar de rioolwaterzuivering. De gemengde rioolbuis ligt onder de stoepen van de straten. Er komt een gescheiden rioolstelsel. Dit heeft een buis voor afvalwater en een buis voor regenwater. Het voert daarmee vuil afvalwater en schoner regenwater apart af. Deze twee buizen komen onder de rijweg te liggen. Waarom een gescheiden rioolstelsel? Als het riool vol raakt tijdens een hoosbui en er geen water meer bij kan, dan loopt een gemengd riool over. Omdat we in de toekomst meer hoosbuien verwachten, willen we het regenwater apart afvoeren.
Met een gescheiden riool wordt alleen afvalwater naar de zuiveringsinstallaties gepompt, waardoor ze efficiënter kunnen werken. Het regenwater is schoon genoeg om naar de sloten af te voeren.
Grondwaterpeil Naast de rioolbuizen leggen we onder de rijweg ook een drainagebuis aan. Daarmee kunnen we het grondwaterpeil op een stabiel niveau houden. Dat doen we door in natte periodes water af te voeren en in droge periodes water toe te dienen.
Kabels en leidingen Met de nutsbedrijven bespreken we per gebied of ze, indien nodig, vooraf kabels en leidingen kunnen vervangen (zoals voor gas, water, elektra, data, telefonie).