Nieuws

21 juli 2020

De finish is in zicht

We hebben nog een week nodig voor de werkzaamheden die deze zomer af moeten zijn. De komende dagen wordt dus nog hard gewerkt aan het Kerkplein en de Nieuwstraat. Nieuwe Nieuwstraat De Nieuwstraat is bijna klaar. De afgelopen weken hebben de stratenmakers hard gewerkt om de Nieuwstraat opnieuw in te richten. De aansluiting met de Gouw en Muntstraat is het sluitstuk. Dan kan de nieuwe Nieuwstraat open voor het doorgaande verkeer. Naar verwachting is dat in de loop van de week, uiterlijk vrijdag 24 juli.

Kerkplein

Rondje om de kerk Het autoverkeer kan sinds vrijdag weer over het hele plein. Het is even wennen dat het nu eenrichtingsverkeer is en je helemaal rondom de kerk kunt rijden. Aan de zuidkant bij Huis Verloren-Kroegje-De Beiaard zijn betaalde parkeerplaatsen beschikbaar. Aan de noordkant bij Oranje Binnen worden de parkeerplaatsen (tijdelijk) gebruikt als terras voor de horecazaken aan deze kant van het plein.

Parkeren De afgelopen weken is oogluikend toegestaan dat op het parkeergedeelte voor vergunninghouders de auto’s niet netjes in de parkeervakken stonden. Het Kerkplein, de Kerkstraat en Nieuwstraat zijn door de herinrichting woonerf geworden. In een woonerf mag je alleen parkeren in de parkeervakken die zijn aangeduid met een P. De P-tegel is het midden van het parkeervak. Er komen nog punaises in de grond die duidelijk maken wat de parkeervakken zijn. Tot die tijd staan er hekken die duidelijk maken waar je niet kunt parkeren.

Handgemaakt vakwerk Niet alleen op straat maar ook achter de schermen wordt hard gewerkt om het totaalbeeld af te krijgen. Zo zijn diverse smeden uit de buurt bezig met ijzeren hekwerken. Van zowel bewoners als Intermaris. Onderstaand filmpje laat zien hoe arbeidsintensief deze klus is.

1 juli 2020

Drie kerken sproeien water op Kerkplein

Kinderen van de Montessorischool hebben samen met wethouder Samir Bashara de watersproeiers op het Kerkplein uitgeprobeerd. De test is geslaagd! Nu worden de laatste instellingen aan de fontein gedaan en is deze vanaf eind juli voor iedereen te gebruiken. Hiermee komen de werkzaamheden op het Kerkplein en omgeving in de afrondende fase. Wethouder Samir Bashara: ‘Water op het Kerkplein is een van de punten die bewoners, ondernemers en bezoekers al bij de eerste gesprekken over het nieuwe Kerkplein hebben aangedragen. Met deze speciaal ontworpen waterpartij wordt ook de geschiedenis van het gebied tot leven gebracht. Het is de kers op het Kerkplein.’ In het waterelement zijn de contouren van drie kerken opgenomen die vanaf de 14-de eeuw bekend zijn. Iedere kerk heeft een eigen afbeelding, met eigen waterstralen en verlichting. Iedere ‘kerk’ kan via een aparte knop in de bestrating aangezet worden. Werkzaamheden op en rond het Kerkplein De bestratingswerkzaamheden op het Kerkplein zijn bijna klaar. Naar verwachting kan vanaf 18 juli het verkeer om de kerk heen rijden. Zodra de grootste verbouwingswerkzaamheden aan de Grote Kerk zijn afgerond, wordt het verhoogde plateau rondom de kerk en kerktoren met natuursteen bestraat. Naar verwachting gebeurt dit in het najaar als ook de nieuwe bomen worden geplant. In de Nieuwstraat zijn de bestratingswerkzaamheden nog in volle gang. De planning is dat deze werkzaamheden eind juli klaar zijn. Iedere kerk zijn fontein De fontein is speciaal voor het Kerkplein ontworpen door MTD Landschapsarchitecten en aangelegd door Fonteintechniek Gruppen. In de fontein zijn drie kerken zichtbaar die er sinds de 14e eeuw hebben gestaan. Iedere kerk heeft zijn eigen soort watersproeier en belichting. De oudste kerk heeft een dicht watergordijn van verticale waterstralen. De 15e eeuwse kerk heeft een nevelscherm. De huidige kerk wordt uitgebeeld door spuitertjes op de verschillende hoekpunten van de kerk. En de kerktoren wordt met een hoogspuiter verbeeld. Met drie tegels kun je de fonteinen van de drie kerken activeren. Ook kan het hele waterelement in een dunne laag water worden gezet. Rondom de fontein komen nog natuurstenen poefen met hardhouten zitting. Milieuvriendelijke fontein Voor het zuiveren van het water worden innovatieve, duurzame en milieuvriendelijke technieken toepast. Zo wordt onder meer energie terug gewonnen uit het terugkomende water, is de led-verlichting energiezuinig en zorgt UV licht voor het verbeteren van de waterkwaliteit.

19 juni 2020

Werkzaamheden in Nieuwstraat van start

Maandag 22 juni 2020 starten de werkzaamheden in de Nieuwstraat. De bevoorrading, het doorgaand autoverkeer en het fietsverkeer worden omgeleid. De bevoorrading kan uitsluitend plaatsvinden vanuit Gouw. Tijdens de werkzaamheden kunnen voetgangers via loopschotten bij de winkels en woningen komen. Vanwege de coronamaatregelen geldt voor de voetgangers eenrichtingsverkeer. Aan de kant van de oneven huisnummers (de kant van Xenos) is de looproute naar het Kerkplein. Aan de kant van de even huisnummers (de kant van Lijf-Style Lingerie) is de looproute naar Gouw/Muntstraat.

Laatste 1000 m2 Kerkplein De komende weken worden op het Kerkplein de laatste 1000 m2 Portugese keien aangebracht. Dan kunnen de hardwerkende Zuid-Europese stratenmakers Hoorn even verlaten. Hun werk is namelijk nog niet af. Want ook het verhoogde plateau rondom de kerk en kerktoren zal nog met natuursteen worden bestraat. Daar wachten we mee totdat het hotel in de Grote Kerk zo ver is gevorderd. Dit om onnodige schade te voorkomen. Naar verwachting worden de werkzaamheden in het najaar afgerond. Dan worden ook de nieuwe bomen geplant.

Binnenterrein Intermaris weer toegankelijk Enkele dagen eerder dan gepland is het binnen (parkeer)terrein van Intermaris weer toegankelijk. De toegang is bestraat en de parkeervakken zijn terug. Het klassieke hekwerk is opgeknapt en moet nog worden teruggeplaatst.

Wat doet die hoge mast op het plein? Kort na het Pinksterweekend is een 14 meter hoge mast geplaatst. De houten mast is afkomstig uit Finland. In deze mast komen nog spots te hangen die zorgen voor het aanlichten van de Boterhal, de kerktoren en het oorlogsmonument aan de Grote Kerk.

Waterelement De afgelopen weken was het stil rondom het waterelement. Dat kwam omdat het beton moest uitharden en het wachten was op de levering van de natuurstenen plaat. De natuurstenen plaat is bewerkt en wordt samen met de cortenstalen plaat de komende weken geplaatst. Dan volgt nog het afronden van de technische installatie en het testen en inregelen daarvan. De verwachting is dat begin juli het waterelement klaar is en in volle glorie het Kerkplein op siert.

25 mei 2020

Kerkstraat bijna klaar

De Kerkstraat en het zuidelijk deel van het Kerkplein kunnen voor het Pinksterweekend open. Deze week worden er de laatste Portugese keien gelegd en wordt alles ingevoegd.

Waterelement Soms zit het mee en soms zit het tegen. De wagen met het beton voor de fundering van het waterelement stond woensdag niet op het Kerkplein in Hoorn, maar was naar Emmeloord gereden. Daardoor lukte het niet meer de fundering nog voor Hemelvaartsdag te storten. Maandag 25 mei wordt een nieuwe poging ondernomen.

Laatste 1000 m2 Kerkplein De afronding van de werkzaamheden aan het Kerkplein naderen. Na het Pinksterweekend starten de werkzaamheden aan de noordzijde van het Kerkplein. Vanaf de nieuwe toegang van het binnen(parkeer)terrein van Intermaris tot aan de Nieuwstraat komen ook hier de laatste 1000 m2 Portugese keien. De werkzaamheden duren naar verwachting tot en met vrijdag 26 juni 2020. De luchtfoto is beschikbaar gesteld door The Flying Dutchmen.

Nieuwstraat Oorspronkelijk was het de bedoeling de werkzaamheden in de Nieuwstraat uit te voeren na de kermis. Omdat evenementen nu niet doorgaan hebben we na overleg met de ondernemers besloten de Nieuwstraat nog uit te voeren voordat de zomervakantie start. De Nieuwstraat is vanaf 2 juni 2020 afgesloten voor alle verkeer. De werkzaamheden in de Nieuwstraat duren naar verwachting uiterlijk tot en met vrijdag 17 juli 2020.

Parkeren Kerkplein Op het Kerkplein en in de Breestraat herkent u de parkeervakken aan een tijdelijke P-tegel. Deze wordt nog vervangen door een P-tegel van natuursteen. Ook komen er ronde stalen punaises die de parkeervakken markeren. Voor de zomervakantie is dit gereed. Maar tot die tijd is het dus nog even extra opletten waar en hoe de auto moet worden neergezet. De P-tegel ligt in het midden van het parkeervak. In de parkeervakken die haaks op de gevels staan, moet de auto tot aan de P-tegel worden neergezet. Dan is er voldoende ruimte tussen de auto en de gevel en de auto’s die ernaast parkeren. En zo is er ook voldoende ruimte om langs de geparkeerde auto’s te rijden. In de afbeelding zijn de groene auto’s parkeerplaatsen voor vergunninghouders. De blauwe auto’s zijn betaald parkeerplaatsen, waarbij de auto’s met een W betaald parkeerplaatsen zijn die buiten het terrasseizoen er extra komen. De gele auto’s zijn gereserveerde parkeerplaatsen. Tenslotte is de paarse auto een algemene mindervalideparkeerplaats.

7 mei 2020

Volop bedrijvigheid op het Kerkplein

De afgelopen week is er veel werk verzet op het Kerkplein. Tussen de werkzaamheden door was er op 4 mei 2020 een bijzondere dodenherdenking op het plein.

Uitsparingen ramen en deuren en vide Hotel Grote Kerk In het voorste gedeelte van de Grote Kerk is de verbouwing tot een hotel gestart. In de zijgevels zijn uitsparingen gezaagd voor ramen en deuren. De deuren geven straks toegang tot het terras. Met de ramen komt veel daglicht naar binnen. In de kerk is in het verleden een vloer als verdieping aangebracht. In deze vloer is een gat gemaakt, zodat een vide ontstaat. Aan beide kanten van de vide komen de hotelkamers. Door de vide is het fraaie plafond van de kerk weer zichtbaar.

20 stalen balken ondersteunen de kerktoren Onder de kerktoren van de Grote Kerk wordt een enorme klus uitgevoerd, om het verzakken van de toren te voorkomen. Op de 4 hoeken worden in totaal 20 stalen balken door de fundering van de kerktoren aangebracht.

Ondergrondse afvalcontainer Voor de bewoners van het Kerkplein, Breestraat, Schoolsteeg, Trommelstraat, Peterseliesteeg, Warmoesstraat en Kerkstraat is op het Kerkplein een ondergrondse afvalcontainer geplaatst. De container staat schuin tegenover eetcafé De Beiaard. De bewoners voor wie de container is bedoeld, ontvangen van HVC een pas. Alleen daarmee is deze container voor huishoudelijk restafval te gebruiken. Met de ondergrondse afvalcontainer komt een einde aan het plaatsen van huisvuilzakken op het Kerkplein.

Groene lopen in de Kerkstraat De werkzaamheden in de Kerkstraat zijn in volle gang. Ook hier komen de Portugese keien, zodat er een verbinding ontstaat tussen de Roode Steen en het Kerkplein. De ondernemers in de Kerkstraat hebben de loopvlonders aangekleed met kunstgras, wat een bijzonder beeld geeft. Over 2 weken is de bestrating in de Kerkstraat klaar. Vanwege de coronamaatregelen en de beperkte ruimte op de loopvlonders, worden voetgangers geadviseerd vanuit de Nieuwstraat de route te volgen door de Lange Kerkstraat en Grote Noord om bij de Roode Steen en de Kerkstraat te komen.

Bijzondere Dodenherdenking 4 mei 2020 Aan de zijmuur van de Grote Kerk hangt een plaquette waarop de executie van vijf verzetslieden tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Ondanks alle werkzaamheden die rondom de plaquette plaatsvinden, ging de herdenking op 4 mei door. Vanwege de coronamaatregelen waren alleen burgemeester Jan Nieuwenburg en voorzitter Eddy Boom van Comité 40-45 met hun echtgenotes aanwezig. De kranslegging en toespraak werden door veel mensen vanuit huis live gevolgd. Met dank aan de aannemers Van der Weerd Grafhorst en Aannemersbedrijf West-Friesland kon de viering op gepaste wijze plaatsvinden. Meer informatie over de executie van de verzetslieden die op 4 januari 1945 heeft plaatsgevonden is te vinden op de website Oorlog in Hoorn. De foto bovenaan dit bericht is beschikbaar gesteld door The Flying Dutchmen die de live-uitzending en de dronevlucht heeft verzorgd.

21 april 2020

Op de helft: van start in de Kerkstraat

Nu de achterkant van het Kerkplein, de Breestraat en een gedeelte van de zuidkant van het Kerkplein klaar zijn, zijn de werkzaamheden op de helft. De Kerkstraat en de voorkant van het plein zijn de komende weken aan de beurt. Deze werkzaamheden hebben gevolgen voor de bereikbaarheid. Volgorde De volgorde van de werkzaamheden is met de klok mee rondom de Grote Kerk. Achter de Grote Kerk en op een groot gedeelte van de zuidkant van het Kerkplein zijn de werkzaamheden gereed. Ook de Breestraat is vernieuwd. Hiermee zijn de fasen 1 tot en met 4 afgerond. Er zijn nog een paar restpunten. Zo moeten onder meer de punaises die de parkeervakken aanduiden nog worden aangebracht. Wanneer de natuurstenen P-tegels zijn geleverd dan worden de laatste puntjes op de i gezet. De komende weken wordt gewerkt aan het resterende deel aan de zuid-, west- en noordkant van het Kerkplein. Het betreft de fasen 5 t/m 9. Naar verwachting duren de werkzaamheden in deze fasen tot en met 13 juni.

Kerkstraat Vanaf dinsdag 28 april starten de werkzaamheden in de Kerkstraat. De Kerkstraat is dan afgesloten voor alle verkeer. Het afsluiten van de Kerkstraat heeft onder meer gevolgen voor de bereikbaarheid van de Kerkstraat, het Kerkplein, de Nieuwstraat, de Muntstraat en Gouw. Omleidingen worden met borden aangegeven. De bevoorrading en het doorgaand autoverkeer wordt omgeleid via route O. Fietsverkeer wordt omgeleid via routes I en F. Tijdens de werkzaamheden blijven de panden via loopschotten toegankelijk voor voetgangers. Waterelement Kerkplein Afgelopen donderdag is een ondergrondse put geplaatst voor het waterelement. De komende weken wordt het waterelement verder opgebouwd. Naar verwachting is het waterelement half mei klaar.

Parkeren Vanwege de werkzaamheden is het aantal betaald parkeerplaatsen op het Kerkplein zeer beperkt. Bezoekers wordt geadviseerd te parkeren in parkeergarage Het Jeudje, Vollerswaal 61A. Parkeren in deze garage is vanaf maandag tot en met zaterdag de eerste 30 minuten en tot 12.00 uur gratis.

3 april 2020

'Wat wordt het mooooi!'

Omdat de achterzijde van de Grote Kerk klaar is, is dit een veel gehoorde kreet op het Kerkplein. Wanneer de zon schijnt en er geen auto’s zijn geparkeerd, waan je je op een Mediterraans plein. Maar als je goed kijkt, herken je de koperen lichtkappen op de Oudhollandse lichtmasten en weet je dat in Hoorn bent.

Rue de la Bree De werkzaamheden in de Breestraat vorderen gestaag. Ook deze straat krijgt een nieuwe bestrating met Portugese keitjes. De wandelaars die via de Schoolsteeg naar het Kerkplein lopen, worden verrast door deze fraaie entree van het Kerkplein met zicht op de Grote Kerk. Nog twee weken keitjes straten, ‘stoepjes’ en de entree van het woonerf op het Gerritsland aanbrengen en dan is ook dit deel van het project weer toegankelijk voor bewoners en bezoekers. Werkzaamheden naast de Grote Kerk Ook naast de Grote Kerk ter hoogte van De Beiaard wordt al voorbereidend werk uitgevoerd voor het aanbrengen van de nieuwe bestrating. Zo wordt het Kerkplein in een lekker tempo met de klok mee rond de Grote Kerk een mooi nieuw verblijfsgebied. Mede omdat het door de coronamaatregelen rustig(er) is in de stad blijft de vaart er goed in. Omdat er nog wordt gewerkt aan de kerktoren en het hotel in de Grote Kerk, wordt het verhoogde plateau rondom de Grote Kerk later dan gepland aangebracht. Dit om schade aan de nieuwe natuurstenen banden en tegels te voorkomen. Nu door de coronamaatregelen festiviteiten op het Kerkplein zijn afgelast, zit er enige rek in de planning. Waterelement Kerkplein Aan de voorzijde van de Grote Kerk komt een waterelement te liggen. Dit wordt aangelegd door Fonteintechniek Gruppen uit Hoogeveen. Het is een uniek waterelement, dat speciaal voor deze plek is ontworpen. Bij dit waterelement hoort een grote ondergrondse put, waarin het waterbassin en ook de technische installatie is ondergebracht. De plaatsing van de put is naar verwachting 10 of 14 april. Dit is mede afhankelijk van de vorderingen van het archeologisch onderzoek en het weer.

Inloopspreekuur Vanwege de aangepaste coronamaatregelen is er voorlopig tot en met 28 april geen inloopspreekuur in de Statenpoort. Wie vragen heeft kan deze via kerkplein@hoorn.nl of 0229 25 22 00 stellen.

2 april 2020

15de-eeuwse grafkisten onder het Kerkplein

Op het Kerkplein in Hoorn wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de resten van de laatmiddeleeuwse kerk. De opgraving komt op een dieper niveau terecht. Hier zijn inmiddels 50 menselijke skeletten opgegraven. Van ongeveer 20 individuen kon de complete houten grafkist worden blootgelegd met het skelet er nog in. De begravingen lagen buiten de 15de-eeuwse kerk in het kerkhof. Wethouder Samir Bashara: ‘De archeologen doen belangrijk werk om de geschiedenis van onze stad te onderzoeken en vast te leggen. Uit de unieke vondsten blijkt dat het Kerkplein een goede werkplaats is voor het blootleggen van onze rijke geschiedenis. Om de geschiedenis straks ook op het vernieuwde Kerkplein terug te laten komen, zorgen we in het waterelement voor een verwijzing naar verschillende kerken die hier hebben gestaan’. Herinrichting van het Kerkplein De herinrichting van het Kerkplein gaat in volle vaart verder. Inmiddels is de Breestraat bijna geheel bestraat en komende week zal worden gestart met de zuidzijde van het Kerkplein. Voorafgaand aan de werkzaamheden doen archeologen onderzoek naar de resten in de bodem van dit oude stukje Hoorn. Kerkhof Tegenover de Boterhal wordt binnenkort een waterelement geplaatst. Het ondergrondse deel komt precies in het kerkhof van de voormalige Grote Kerk. Inmiddels is de opgravingsput op twee meter onder de straat uitgekomen. Hier liggen mannetje aan mannetje de grafkisten van de vroegere bewoners van Hoorn. Alle graven liggen met het hoofd naar het westen. De grafkisten zijn van eikenhout. De nu aangesneden laag is van vóór 1450. Herkomst Hoornse bevolking In elke kist ligt één individu. Sommige kisten zijn niet volgelopen met grond maar nog hol van binnen. Aan de gebitten is af te lezen dat het om oudere kinderen en jongvolwassenen gaat. Oudere mensen zijn nog niet gevonden. De beenderen van de skeletten worden later gewassen en bestudeerd. De schedels worden niet gewassen omdat in de tandwortels nog DNA kan zitten. Aan dit DNA kunnen talrijke zaken worden ontdekt zoals de herkomst van de bevolking van Hoorn. Op een enkele kist is een munt of een insigne gevonden. Het betrof hier een messing Franse munt van rond 1500 en een loden insigne van een fabeldier.

Kerkmuur Hoewel de werkput nog geen 10 vierkante meter beslaat, levert het onderzoek belangrijke nieuwe informatie op over de bouwwijze van de Grote Kerk. In de 14de eeuw is de eerste kerk op het Kerkplein gebouwd. In de 15de eeuw werd een veel grotere kerk gebouwd. Hiervan is nu de fundering van de zuidmuur aangetroffen. De stenen zijn gemetseld met schelpkalkmortel en rozerood van kleur. Haaks op de zuidmuur staat een grote steunbeer, een muurverzwaring. Muur en steunbeer zijn door het gevonden kerkhof heen gegraven. Het kerkhof is daarmee ouder dan deze fase van de kerk. Hoe diep de muur reikt, is nog onbekend. Rondom deze kerk lag een kerkhof met daaromheen een sloot. De sloot is nog niet gevonden. Waterkelders In de Breestraat werden vorige week al twee ronde waterkelders aangetroffen. Waterkelders werden gebruikt voor de opslag van regenwater. Deze week werd een zeer grote waterkelder ter hoogte van de zuidelijke zijbeuk van de kerk gevonden. Het is nog niet duidelijk hoe groot deze precies is, maar de ouderdom kan op basis van het metselwerk in de 17de-18de eeuw worden bepaald. Vervolg van het onderzoek In de komende week zal nog dieper worden gegraven op de locatie waar het waterelement komt. Daar gaan archeologen op zoek naar de oudste begravingen in het kerkhof en de ouderdom van de kerkterp. Ook zal verder onderzoek worden verricht aan de muren van de kerk en de waterkelder.

23 maart 2020

Zeldzame opgraving Kerkplein

Op het Kerkplein in Hoorn wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de resten van de laatmiddeleeuwse kerk. Bij dit onderzoek is een muurtje opgegraven, gemaakt van dijbenen en schedels. Zulke knekelmuren zijn zeldzaam. De huidige kerk is veel kleiner dan de voorgangers. Daarom worden ook midden op het plein kerkmuren en daarbinnen menselijke skeletten gevonden. Herinrichting van het Kerkplein In januari 2020 is de gemeente gestart met de herinrichting van het Kerkplein. Omdat er op enkele plekken ook in de bodem wordt gegraven, was de kans op archeologische resten groot. Op de locatie waar nu wordt gewerkt, wordt een waterelement neergezet. De put die nodig is voor het waterreservoir en de besturing gaat ongeveer 3 meter diep. Deze put ligt nabij de plek waar vroeger de zuidmuur van de grootste kerk stond.

Vervolg van het onderzoek Deze week doen archeologen van de gemeente verder onderzoek op de plek van het toekomstige waterelement. Ook wordt uitgezocht wat de knekelmuur nu precies betekent. Vergelijkbare muurtjes zijn bekend van de Sint Bavokerk in Gent (België). Het maakt wellicht deel uit van een bottenhuisje of een mortuarium. Mogelijk heeft het te maken met de reis naar het hiernamaals Ook zal naar de ouderdom van deze bijzondere muur worden gekeken. De botten worden vakkundig verwijderd en later herbegraven. Het is nog onbekend wat zich op grotere diepte bevindt. Na het onderzoek worden de put en het waterelement geplaatst. Naar verwachting is het waterelement eind april/begin mei klaar.

Geen inloopspreekuur

Vanwege de Corona-maatregelen is er voorlopig tot en met 6 april geen inloopspreekuur in de Statenpoort. Wie vragen heeft kan deze via kerkplein@hoorn.nl of 0229 25 22 00 stellen.

19 maart 2020

Breestraat aan de beurt

Donderdag 19 maart 2020 zijn de werkzaamheden in de Breestraat gestart. Eerst wordt het straatwerk verwijderd en daarna gaat de nieuwe bestrating erin. Naar verwachting is de Breestraat drie weken afgesloten. Dit betekent een omleidingsroute en een andere locatie voor de zaterdagmarkt. De kramen van de zaterdagmarkt zijn vanaf 21 maart te vinden op de Gouw, het Breed en het Grote Noord. De omleidingsroute staat op www.hoorn.nl/werkaandeweg.

In nauw overleg met aannemer Van der Weerd Grafhorst is besloten door te gaan met de werkzaamheden. We houden daarbij de ontwikkelingen rondom de Corona-maatregelen goed in de gaten. Mochten er extra maatregelen aangekondigd worden, die consequenties hebben voor de werkzaamheden, dan bekijken we opnieuw of en hoe voortgang mogelijk is.

Werkzaamheden achter de Grote Kerk Het aanbrengen van de bestrating achter de Grote Kerk is bijna klaar. De (nacht)temperatuur bepaalt wanneer het voegwerk kan worden uitgevoerd. De verwachting is dat het hele gebied achter de Grote Kerk eind volgende week toegankelijk is via het parkeerterrein bij Oranje Binnen.

12 maart 2020

De kers op het straatwerk

Het eerste deel van de nieuwe bestrating is gevoegd. Aan het einde van de week is dit deel weer open voor auto’s en kan er worden geparkeerd. Het gebied is dan vanaf de Nieuwstraat bereikbaar. Speciale voeg Een speciale voegvulling zorgt er mede voor dat het straatwerk netjes blijft liggen. Eerst zijn de stenen goed schoon gespoten. Hierdoor komt er geen vuil in de voegen. Het voegwerk maakt het straatwerk helemaal af en geeft het meteen een andere uitstraling. Gestart in fase 2 Er wordt ook al gewerkt aan de tweede fase; het gedeelte vanaf de Peperstraat tot aan de Breestraat. Ook hier wordt eerst grond ontgraven, dan de fundering van de weg aangebracht en tenslotte het straatwerk. Nog even en dan is de bestrating achter de Grote Kerk helemaal vernieuwd en kunnen bewoners en bezoekers er weer volop gebruik van maken. Bekijk de volgorde van de werkzaamheden op de pagina Vraag en antwoord.

6 maart 2020

De vaart zit erin

De stratenmakers hebben de slag flink te pakken. Het werk gaat sneller dan verwacht. Het is nu al goed te zien hoe het plein er van gevel tot gevel uit komt te zien. De eerste Oudhollandse lichtmasten zijn ook geplaatst; er komen alleen nog andere lampenkappen op. Op maandag 9 maart starten de bestratingswerkzaamheden in de tweede fase, het gedeelte tussen de Peperstraat en de Breestraat.

Bijzondere opgravingen De huidige kerk is de derde kerk die op het Kerkplein staat. De vorige kerken waren flink groter dan de kerk die er nu staat. Vroeger werden er mensen in de kerk begraven. Hierdoor zijn er soms dus bijzondere vondsten in het gebied rondom de kerk. Deze week troffen ze tijdens de graafwerkzaamheden een aantal grafkisten aan in nog redelijk goede staat. Er is ontgraven tot aan de bovenkant van de kist. Onze archeologen hebben de informatie over de opgraving en de bijbehorende foto’s vastgelegd. Daarna is het weer zorgvuldig afgedekt met de fundering voor het straatwerk.

27 februari 2020

Eerste Portugese keitjes

Nadat vorige week de aannemer is gestart met het verwijderen van de bestrating in de eerste fase, zijn deze week de eerste Portugese keitjes gestraat. Wethouder Samir Bashara en Annet Kwantes namens de werkgroep hebben de eerste keitjes aangebracht. Dit gebeurde onder toeziend oog van de stratenmakers, pers en publiek. Wanneer het weer meewerkt duren de werkzaamheden in de eerste fase tot en met 15 maart. Hoe het plein aan de voorzijde eruit komt te zien, is zichtbaar op de twee bouwborden die deze week voor de kerktoren zijn geplaatst.

20 februari 2020

Werkzaamheden gestart

Dinsdag 18 februari is aannemer Van der Weerd Grafhorst BV gestart met het verwijderen van de bestrating in de eerste fase. De volgorde van de werkzaamheden is met de klok mee rondom de Grote Kerk. De eerste fase is vanaf de nieuwe toegang naar het terrein van Intermaris tot aan de Peperstraat. Na het verwijderen van de bestrating wordt eerst de fundering van de weg aangebracht. Daarna start het straatwerk. Bewoners van de Grote Kerk en hun bezoekers kunnen langs Oranje Binnen rijden. Voor de toegang naar het terrein van Intermaris kunt u niet parkeren. Net als op vier betaald parkeerplaatsen recht voor Oranje Binnen.

14 februari 2020

Vernieuwing Kerkplein van start

Vanaf dinsdag 18 februari starten de bestratingswerkzaamheden op het Kerkplein. De planning is dat het Kerkplein begin juni helemaal klaar is. Het Kerkplein wordt gelijkvloers, krijgt bomen en bankjes en ook een waterelement. Het wordt een plein waar voetgangers de ruimte hebben en auto’s, fietsen en scooters te gast zijn.
Een werkgroep van ondernemers, bewoners en gemeente hebben samen met een ontwerpbureau het ontwerp gemaakt.

Volgorde werkzaamheden
Het werk gebeurt in 10 fasen zodat de overlast zoveel mogelijk beperkt blijft. In de week van 18 februari start de aannemer met het leggen van Portugese keitjes in het gedeelte vanaf Kerkplein 26 tot aan de Peperstraat. Dat is de eerste fase. Daarna werken ze met de klok mee rondom de Grote Kerk. Na de achterkant van de kerk is de Breestraat aan de beurt. Daarna verplaatst het werk richting de Kerkstraat en vervolgens de voorkant van de kerk. De planning is dat het gebied rondom de Grote Kerk in juni klaar is. Naar verwachting wordt de Nieuwstraat na de kermis opnieuw bestraat. In deze straat komen geen Portugese keitjes maar worden de gebakken klinkers hergebruikt.

Ontwerp
Met de gelijkvloerse bestrating krijgen voetgangers voorrang en zijn andere verkeersdeelnemers te gast. Op het Kerkplein komt meer groen en het biedt de mogelijkheid om op een van de bankjes te gaan zitten. Ook komt er een waterelement met spuitertjes. Aan de randen van het Kerkplein zijn verschillende terrassen mogelijk. In de zomer zijn er 25 betaalde parkeerplaatsen en in de winter is er ruimte voor 22 extra parkeerplaatsen. Het aantal vergunningparkeerplaatsen blijft gelijk. Het ontwerp is gemaakt door een werkgroep met daarin een afvaardiging van horecaondernemers en winkeliers, Ondernemers Stad Hoorn, Vereniging Oud Hoorn, bewoners Grote Kerk, de eigenaar van het hotel, de gemeente en MTD Landschapsarchiten.

20 december 2019

Start werkzaamheden herinrichting Kerkplein

In de loop van de week van 6 januari 2020 start de aannemer met de voorbereidende werkzaamheden door het maken van de nieuwe ingang van het parkeerterrein van Intermaris achter de Grote Kerk. De levering van de Portugese keitjes en de Oudhollandse lichtmasten heeft helaas vertraging.

De verwachting is dat we in de tweede week van februari starten met de bestratingswerkzaamheden. De planning is nog steeds om begin juni met het Kerkplein klaar te zijn. Daarom gaat de aannemer met meerdere ploegen en grotere oppervlaktes tegelijk werken. De overlast wordt korter maar wel heviger. De volgorde van de werkzaamheden blijft gelijk. We starten nog steeds aan de noordzijde van de Grote Kerk, ter hoogte van Oranje Binnen en gaan met de klok mee rond de Grote Kerk.

1 november 2019

Informatiebijeenkomst voor omwonenden

De voorbereidingen voor de herinrichting van het Kerkplein zijn in volle gang. Half november leggen we ter hoogte van Oranje Binnen een proefvak aan van de nieuwe bestrating. Met het proefvak krijgt u een beeld van hoe het nieuwe plein eruit komt te zien.

Op maandag 25 november 2019 is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden over de verschillende fases van de werkzaamheden op het Kerkplein. Omwonenden hebben hierover een brief gekregen.

30 oktober 2019

Herstel fundering kerktoren

De gemeenteraad heeft op 29 oktober besloten dat de fundering van de kerktoren van de Grote Kerk hersteld wordt. Naar aanleiding van een funderingsonderzoek blijkt dat de kerktoren langzaam scheef komt te staan. Over enige jaren kan serieuze schade ontstaan. Gelet op de verbouwing van de Grote Kerk en de herinrichting van het Kerkplein herstellen we de fundering van de kerktoren nu meteen. Hierdoor wordt verdere scheefstand van de kerktoren voorkomen en blijven de kosten en de overlast beperkt.

De voorbereidende werkzaamheden aan de kerktoren starten eind november/begin december. De werkzaamheden duren tot en met maart 2020.

30 juli 2019

Werkzaamheden Kerkplein begin 2020 van start


We willen de werkzaamheden op het Kerkplein afstemmen op de werkzaamheden aan de Grote Kerk. Daarom starten de werkzaamheden aan het Kerkplein begin 2020. De ondernemer die de Grote Kerk wil verbouwen tot hotel en horecagelegenheid, heeft hiervoor een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders is van plan hieraan mee te werken. De aanvraag, het ontwerpbesluit en bijbehorende stukken kunt u tot 28 augustus 2019 inzien in het stadhuis. Daarna neemt het college een besluit over het verlenen van de vergunning.

De verwachting is dat de ondernemer nog voor het einde van het jaar start met de werkzaamheden aan de Grote Kerk. De werkzaamheden op het Kerkplein gaan dan begin 2020 van start. Het streven is nog steeds in het voorjaar van 2020 klaar te zijn met de herinrichting van het Kerkplein, Breestraat, Kerkstraat en Nieuwstraat.

14 februari 2019

Start graven van proefsleuven

Binnenkort starten we op het Kerkplein met het graven van proefsleuven. De proefsleuven geven inzicht in de exacte ligging van kabels en leidingen. Dit is belangrijk voor waar bijvoorbeeld een boom wordt gepland. Ook vindt er bodem- en archeologisch onderzoek plaats. Met de ondernemers in de binnenstad is de afspraak gemaakt dat er tijdens het zomerseizoen geen werkzaamheden zijn aan het Kerkplein. Daarom starten de werkzaamheden op zijn vroegst na de zomer. De daadwerkelijke start hangt af van de werkzaamheden aan de Grote Kerk. De bedoeling is dit zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, zodat de overlast wordt beperkt.

Ondertussen is de werkgroep met een extern ontwerpbureau bezig met de technische uitwerking van het ontwerp. De werkgroep bestaat uit een afvaardiging van horecaondernemers en winkeliers, Ondernemers Stad Hoorn, Vereniging Oud Hoorn, bewoners, de eigenaar van de Grote Kerk en de gemeente.

26 september 2018

Raad akkoord met plan voor nieuw Kerkplein

De Hoornse raad is akkoord met het plan voor een nieuwe inrichting van het Kerkplein. De raad koos voor het meest uitgebreide ontwerp, het zogenaamde ‘shared space optima forma’. Dit ontwerp gaat uit van een vlakke bestrating in natuursteen zonder verhoogde stoep, waardoor de auto echt te gast is op het plein. Als alles volgens plan verloopt, is het nieuwe Kerkplein in 2019 al klaar.

5 juni 2018

Presentatie ontwerp Kerkplein

In de afgelopen weken heeft een werkgroep van ondernemers, bewoners en de gemeente met een ontwerpbureau een ontwerp voor het Kerkplein gemaakt. De werkgroep laat dit ontwerp graag aan bewoners, ondernemers en bezoekers van het Kerkplein zien. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op woensdag 13 juni 2018 in de Bibliotheek Hoorn, Wisselstraat 8. De inloop is vanaf 18.45 uur. De bijeenkomst start met een presentatie om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Het ontwerp is vanaf 14 juni ook online te zien via www.hoorn.nl/kerkplein.

20 december 2017

Raad neemt besluit over toekomst Kerkplein

De Hoornse raad wil dat het college samen met een werkgroep met de OSH, bewoners en ondernemers rond het Kerkplein een gezamenlijk plan voor een aantrekkelijk Kerkplein uitwerkt. Dit plan mag 20 tot 30 parkeerplaatsen bevatten en moet rekening houden met de verschillende functies en ontwikkelingen op het plein.

14 december 2017

Raad bespreekt toekomst Kerkplein

In december buigt de gemeenteraad zich over vijf toekomstscenario’s voor een nieuwe en aantrekkelijker inrichting van het Kerkplein. De scenario’s komen voort uit de evaluatie van de proef op het Kerkplein. Uit de evaluatie blijkt dat de bewoners en ondernemers uit de omgeving van het Kerkplein verdeeld zijn. De helft wil 10 of minder parkeerplaatsen, de andere helft 30 of meer parkeerplaatsen. De rest van de stad spreekt een duidelijke voorkeur uit voor het scenario met 10 parkeerplaatsen.

16 oktober 2017

Gemeente vraagt mening inwoners en ondernemers


Van maandag 16 tot en met donderdag 19 oktober 2017 kunnen inwoners, ondernemers en bezoekers van Hoorn via een online enquête hun mening geven over hoe het Kerkplein er in de toekomst uit moet zien. De uitkomst van deze enquête wordt meegenomen in een raadsvoorstel over de inrichting van het plein, waarover de raad in december een besluit zal nemen.

24 mei 2017

Raad stuurt proef Kerkplein bij

De gemeenteraad van Hoorn wil dat het college zo snel mogelijk parkeerplaatsen op het Kerkplein terugbrengt. Ook wil de raad dat het college met ondernemers en bewoners in gesprek gaat over het vervolg van de proef voor de herinrichting van het plein. Dat besloot de raad op dinsdag 24 mei 2017.

24 maart 2017

Proef voor nieuw Kerkplein van start

Half april 2017 start de proef om van het Kerkplein een aantrekkelijk plein te maken. Er komt meer groen en er komen zitplekken op het plein, de meeste betaalde parkeerplaatsen verdwijnen en fietsenrekken verhuizen. In juni volgt een afsluiting van de Kerkstraat. Deze proefperiode is om ervaring op te doen voor een definitief plan voor een nieuw Kerkplein. De afgelopen tijd hebben daar veel mensen over meegedacht en ideeën voor aangeleverd.

18 januari 2017

Samen voor een aantrekkelijk Kerkplein

Samen met bewoners en ondernemers wil de gemeente Hoorn van het Kerkplein een aantrekkelijk plein maken: een plein waar je wilt zijn en elkaar ontmoet. Iedereen uit Hoorn kan meedenken op een online discussieplatform via www.hoorn.nl/kerkplein en tijdens een inspiratiebijeenkomst op zaterdag 4 februari 2016 in Het Huis Verloren.