Communicatie

Bij alles wat jij doet, zegt en schrijft als medewerker van de gemeente Hoorn ben je het visitekaartje. Je communiceert daarbij namens de gemeente Hoorn. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. Om je hierbij te helpen, lichten we een paar onderdelen uit.

Helder Hoorns

Bij de gemeente Hoorn schrijven we Helder Hoorns. Dit is gewoon duidelijke taal zodat zoveel mogelijk mensen ons begrijpen. Je stelt de lezer centraal, schrijft in duidelijke en concrete woorden. Je zinnen zijn kort, je gebruikt kopjes en gebruikt een actieve schrijfstijl. Helder Hoorns is de norm voor iedereen bij de gemeente Hoorn. Meer over Helder Hoorns en hoe je dit toepast, vind je op Hoi!

Huisstijl

De huisstijl maakt ons herkenbaar als organisatie. Voor inwoners, ondernemers en (toekomstige) collega's. We stralen hiermee uit dat we één organisatie zijn. Daarom is het belangrijk dat iedereen op de juiste manier gebruik maakt van onze huisstijl.

De huisstijl komt terug in alle vormen van communicatie: in onze brieven, rapporten, website, drukwerk, advertenties, bedrijfskleding, wagenpark, noem maar op. Het bestaat niet alleen uit ons logo, lettertype en kleuren, maar ook het kleurige lijnenspel en beeldgebruik horen bij de huisstijl.

Wat betekent de huisstijl voor jou? Voor jou als medewerker betekent het concreet dat je gebruikt maakt van de Hoornse sjablonen die er zijn in SmartDocuments en in Powerpoint en Word en de standaard instellingen in Outlook. Als je iets anders nodig hebt in de huisstijl, neem je contact op met een collega van Team Communicatie. Ga voor meer informatie over de huisstijl naar Hoi!

E-mail

Een belangrijk middel voor de communicatie met elkaar, inwoners en ondernemers is e-mail. Om dit zo goed mogelijk te gebruiken, hebben we een paar tips:

  • Gebruik altijd de standaardinstellingen en je vooraf ingestelde e-mailhandtekening.
  • Zorg voor een duidelijk onderwerp in de mail.
  • Gebruik de cc alleen als dat echt nodig is, het liefst zo min mogelijk.
  • Bevat je e-mail gevoelige informatie of persoonsgegevens? Gebruik dan Zivver, zodat je de e-mail veilig verstuurt.